SORU:

1- Ne kadar süre bir bebek sadece anne sütü ile beslenebilir ?


CEVAP:

4-6 ay


SORU:

2- Anne sütünün olmadığı durumlarda yerine inek sütü verilebilir mi ?


CEVAP:

Hayır, çünkü anne sütü ve inek sütü içerikleri bakımından büyük farklılıklar gösterirler. (Bakınız tablo )
Bu nedenle anne sütünün olmadığı durumlarda anne sütüne adapte formül mamalardan biri çocuk doktoru önerisine göre kullanılmalıdır. 4-6 aydan sonra tıpkı anne sütü alan bebekler gibi ek gıdalara geçilebilir .



SORU:

3- Bebeğin ağlamasından anne sütünün bebeğe yetmediği sonucu çıkarılabilir mi?


CEVAP:

Bebeğin her ağlaması aç olduğu anlamına gelmez. Bazen çok iştahlı ve anne sütü fazlasıyla yeterli bebeklerde bile gazlı olmaları nedeniyle günde bir kaç saat susturulamayan ağlamalar olabilir. Anne sütünün yetip yetmediğine, bebeğin tartı alımına göre çocuk doktoru karar verebilir.




SORU:

4- Bebek anne memesini boşalttıktan sonra, biberonla mama vermek (bebek alıyorsa) olabilir mi ?


CEVAP:

Olabilir ama, ancak doktor kararıyla, anne sütü yetersizliğinin kesin teşhis edildiği durumlarda. Çünkü teknik olarak anne memesini ve biberonu emmek bebek için çok farklıdır. Bebek, memeden süt akışını sağlamak için dilini öne uzatır, alt dudağını dışarı sarkıtır .
Oysa biberonu emen bebek sağma gereği duymaz, süt kendiliğinden akar, bebeğin dili önde değil geridedir. Bu nedenle bir kez bile biberon verilen bebekler anne memesini de dilleri geride emmeye çalıştıkları için, memeyi yeterince boşaltamazlar. Bu tür emişte, süt yeterince gelmez, meme başı zedelenir, daha az süt yapılır. Emzirme başarısızlıkla sonuçlanır, gereğinden erken ek gıdalara başlanır.




SORU:

5- Madem biberondan emme, anne sütü emmeyi zorlaştırıyor, o halde mamalar kaşıkla verilirse daha iyi olmaz mı ?


CEVAP:

Hayır. Yeni doğan bebeği kaşıkla beslemek çok tehlikelidir.




SORU:

6- Anne sütünden ek gıdalara geçerken nasıl bir yol izlenmelidir .


CEVAP:

- İlk kez verilecek besinler, haftada bir çeşit olarak verilmelidir .
- Tek öğün ve çok az miktarda verilmelidir .
- İlk kez verilecek besinler bebek açken denenmelidir.
- Bebek almazsa zorlanmamalı bir süre sonra tekrar denenmelidir .
- Ek besinler kaşıkla verilmelidir .
- Hep doğal ve taze ürünler kullanılmalıdır. Konserve ve donmuş gıda, katkı maddeli gıdalar verilmemelidir.
- Besinler hazırlanmadan ve bebek beslenmeden önce eller çok iyi yıkanmalıdır.




SORU:

7- Yeni doğan bebeğin gözlerinde sarılık var , ne yapmak gerekir ?


CEVAP:

Bu durum, yenidoğanların en sık rastlanan sorunlarındandır. Genelde her yenidoğan, 3. gün başlayan göz akları ve yüzle sınırlı bir sarılık geçirir. Bu durum, yeni doğanın bazı sistemlerinin yeterli gelişmemiş olmasına bağlıdır. Her hangi bir tedavi gerekmez. Bu tip sarılığa fizyolojik sarılık denir.
Ancak, kan uyuşmazlıkları, doğuştan gelen bazı hastalıklar ve enfeksiyonlara bağlı sarılık da olabilir. Kanda bir madde (bilirubin) çok artarak beyinde hasar yapabilir. Bunu önlemek için bebek hastaneye yatırılarak ışın tedavisi ( fototerapi ) uygulanmalı yeterli olmazsa kan değişimi yapılmalıdır.
Sonuç olarak sarılık fark edilen bebekte bilirubin düzeyi annenin ve bebeğin kan grupları mutlaka bilinmeli ve tedavi gerekiyorsa hemen başlanmalıdır.





SORU:

8- Bebekte kalça çıkığı olup olmadığı nasıl anlaşılır, varsa tedavisi nedir ?


CEVAP:

Yeni doğan bebek muayenesinde kalçalara mutlaka bakılır kalça çıkığı eğer erken teşhis edilirse basit önlemlerle tedavi edilebilir. Geç kalındığında tedavisi ameliyatla mümkündür.
  • Bebek yüzü koyun yatırıldığında bacaklarındaki kıvrımlar karşılıklı simetrik değilse ,
  • Bir bacak diğerinden kısaysa ,
  • Ailede kalça çıkığı varsa,
bebeğe ilk 3-6 hafta içinde kalça ultrasonogrofisi çekilerek gereken önlemler alınmalıdır .





SORU:

9- Bir aylık bebek günde ne kadar uyur ?


CEVAP:

Ortalama 15 saat. Bazılarında bu süre 18-20 saate çıkar, bazılarında ise 12 saate iner. Bazen bu az uyuma süreklilik kazanır, yıllarca sürebilir.



SORU:

10- Bebeğim 1 yaşında hala geceleri 02:00 de uyanıyor, 04'e kadar uyanık kalıyor. Bu alışkanlığı nasıl değiştirebilirim ?


CEVAP:

Muhtemelen bebeğiniz hep az uyuyan gruptandı ve şimdi de az uyuyor. Bu durum yaklaşık %20 bebekte olur. %10 bebekte ise 4-5 yaşına kadar devam eder. Bebekler genellikle geceleri uyanır, gözlerini açar, oynar, hareket ederler ve tekrar uyurlar.
Bu arada anne-baba müdahalesi tekrar uykuya dalmayı önleyebilir, bu durum yinelerse alışkanlığa dönüşebilir.
Uyanan bebek, sorun yoksa, kendi kendine uyumaya bırakılmalıdır.









SORU:

11- Bebeğim 3 yaşında sabah 6' da kalkıyor gün boyu hiç uyumuyor. Bu durum normal mi? İştahsızlığının ve sık hastalanmasının nedeni bu olabilir mi ?


CEVAP:

Gün boyu uyumama normaldir, bu durum sık hastalanmaya yada iştahsızlığa neden olmaz .İştahsızlık ve sık hastalanma için başka neden aranmalıdır.




SORU:

12- Bebek ne sıklıkta doktora gitmelidir ?


CEVAP:

Bebek doğumundan itibaren 2-3 gün her gün çocuk hekimince muayene edilmeli, ilk ay içinde en az 2 kere daha değerlenmelidir.
1. ay - 12. ay arası, ayda bir kez .




SORU:

13- Bebeğim 15 günlük her bezi kakalı acaba ishal mi ?


CEVAP:

Hayır. Emmesi iyi, hareketleri iyi ateşi olmayan bebek anne sütü alıyorsa günde 10-12 kez kaka yapabilir.




SORU:

14- Bebeğim 3 aylık gün aşırı, çok zorlanarak kaka yapıyor, ne yapmalıyım ?


CEVAP:

Genellikle 4 günde bire kadar normal olarak değerlendirilebilir. Ancak bu durum çocuk muayene edilerek teyit edilmelidir ?



SORU:

15- Ateş kaç olursa doktora baş vurulmalı ?


CEVAP:

Ateşle birlikte başka bulgular olup olmadığına göre değişir. Özellikle ilk aylarda, ateş durumunda yapılması gerekenleri ayrıntılı olarak hekiminizle görüşün.